Wapenkeuze voor beginnende IPSC schutters

in General
on 19 October, 2013

Als je in Nederland wilt beginnen met parcoursschieten met een handvuurwapen, kom je automatisch bij de NPSA terecht. De NPSA is de Nederlandse vertegenwoordiging van de wereldwijde IPSC organisatie.

Om aan deze sport deel te mogen nemen moet je met goed gevolg een vaardigheidsexamen afleggen bij de NPSA. Omdat ik heel vaak de vraag krijg "wat voor wapen moet ik kopen ?" zet ik in dit artikel de zaken omtrent IPSC Handgun en de wapenkeuze daarvoor eens op een rijtje.

Bij de keuze van een geschikt wapen voor IPSC moet je je bewust zijn van de divisies waarin je kunt deelnemen.

Binnen IPSC Nederland zijn er 4 divisies van belang, elk met hun eigen soorten wapens.
Deze divisies zijn gecreëerd om oneerlijke concurrentie te voorkomen. Voor iedere divisie zijn namelijk regels opgesteld waaraan je wapen en uitrusting dienen te voldoen. Sommige divisies laten heel veel modificaties toe, andere vrijwel geen.

De vier divisies zijn:

* Open
* Standaard
* Revolver Standaard
* Productie

De Open Divisie wordt gedomineerd door echte "raceguns" met een opto-electronisch vizier, compensators en speciaal voor de schutter gebouwde wapens.

Deze wapens zijn vaak gebaseerd op het aloude Colt 1911 principe. Het meest gebruikte kaliber is .38 super, dat vanwege prijs en verkrijgbaarheid altijd herladen wordt. In deze divisie heb je, om echt competitief te zijn, veel geld nodig (zeg vanaf € 2000,-) en moet je ervan houden om veel aan je wapen te (laten) tunen. Daarnaast is het schieten met een opto-electronisch vizier (een "dot sight") ook heel apart. De meeste mensen associëren IPSC schieten met deze divisie, maar er zijn er nog meer.

De Standaard Divisie is de divisie waarin volledig getunede wapens worden gebruikt, maar zonder compensators en opto-electronische vizieren.

Het meest gebruikte kaliber is .40 S&W, omdat je kogeldiameter voor het halen van de meeste punten verplicht minimaal 10 mm moet zijn. (Dit heeft met de zogeheten Powerfactor, Major of Minor, te maken). Ook in deze divisie worden veelal wapens gebruikt die gebaseerd zijn op het Colt 1911 principe, maar dan wel volledig getuned. Bekende merken die het goed doen hier zijn STI en SVI, maar ook Glocks kom je veel tegen.

De Revolver Standaard Divisie is vrij eenvoudig uit te leggen: Iedere revolver die voor de consumenten geleverd wordt mag meedoen.

Je mag er niet veel aan tunen en compensators en opto-electronische vizieren zijn verboden. Een veelgebruikt kaliber hier is .45ACP dat met behulp van moon clips kan worden verschoten nadat de revolver daarvoor is aangepast. Een ander veelgebruikt kaliber is .38SP/.357M, maar dat kaliber is iets nadeliger dan .45ACP.

De laatste divisie die in Nederland wordt verschoten is de Productie Divisie. Zeg maar de divisie voor militaire en politie wapens.

Aan deze wapens mag je niets tunen, je moet ze gebruiken zoals ze uit de fabriek komen. Ook moet je wapen Double-Action kunnen schieten en alleen wapens die op een speciale lijst staan, worden toegelaten in deze divisie (zie ook http://www.ipsc.org/proddiv.php). Het meest gebruikte kaliber is 9mm, en vanwege de gehanteerde scoringsmethode kun je met gewone fabrieksmunitie even goed meedoen als ieder ander.

De Productie Divisie wordt vaak gezien als een instap divisie. Aan de ene kant is dat ook zo, omdat de drempel qua kosten erg laag is. Aan de andere kant zijn de gebruikte wapens strikt genomen wel het moelijkst te schieten in vergelijking met de andere pistooldivisies. Veel gebruikte wapens in deze divisie zijn de Glock 17 en de CZ75.

Als je momenteel al een wapen hebt zou ik, voordat je geld gaat uitgeven, eerst eens kijken wat je met je huidige wapen zou kunnen en na het halen van je examen daar eerst eens wat wedstrijden mee schieten en wat gevoel krijgen voor wat je bevalt en niet. Als je nog geen wapen hebt en IPSC wil gaan schieten, zou ik goed nadenken over welke divisie je het meeste aanspreekt. Kom ook eens op wedstrijden kijken (zie voor de agenda http://www.ipsc.nl) en praat met andere schutters.

Vaak mag je ook wel even een wapen van iemand proberen om te kijken hoe dat bevalt. Kijk bij het kopen van 2e hands wapens goed uit en laat je bij voorkeur bijstaan door iemand met kennis van zaken. Vooral bij 2e hands raceguns voor de Open Divisie kun je veel andermans ellende kopen, want deze raspaardjes hebben veel goede zorg nodig en kunnen ook heel veel kwaaltjes krijgen.

Leave your comments

terms and conditions.