The Dutch Subgun Competition 2013

by leduc
in General
on 30 December, 2013

Nederland kent sinds 2013 een nieuwe dynamische discipline onder de noemer 'Dutch Subgun Competition' of DSC in het kort. Aangezien we bij SVJC altijd wel in zijn voor iets nieuws besloten 2 leden maar eens mee te doen.

De jongste telg aan de Nederlandse schietsport stam is Dutch Sub Gun, kort gezegd DSC. Dutch Sub Gun is eigenlijk een ´overwaaisel´ uit de Verenigde Staten waar wedstrijden worden georganiseerd met echte volautomatische ´sub machine guns´. Dit zijn automatische wapens die pistool munitie verschieten, meest gebruikte patronen zijn de welbekende 9mm parabellum en de .45 ACP (Automatic Colt Pistol).

Nu zijn automatische wapens niet toegestaan in Nederland, karabijnen die pistoolmunitie verschieten zijn echter wel veel in omloop in de lage landen.

Er zijn heel veel 25 meter banen in Nederland en karabijnen die de veel lichtere pistool munitie verschieten kunnen daar makkelijk ingezet worden voor een competitie. Groot kaliber geweren vereisen minimaal een 100 meter baan om een beetje tot hun recht te komen en niet alle vereniging beschikken over dergelijke capaciteit helaas...

DSC stelt bepaalde eisen aan zowel wapen als schutter. Schutters dienen minimaal over een NPSA en / of DSR licentie te beschikken om mee te mogen doen, dit i.v.m. de hogere behendigheidsgraad en veiligheidseisen. Even binnen lopen om een rondje mee te doen zit er dus niet in, je moet wel een aantal jaartjes meedraaien in de schietsport om dit op te kunnen pakken.

Naast de additionele licenties worden ook aan de gebruikte wapens eisen gesteld. Er mogen dus alleen geweren / karabijnen gebruikt worden die pistool munitie verschieten t/m kaliber .45. Er bestaat ook een aparte klasse voor klein kaliber karabijnen die .22 randvuur verschieten.

Een DSC wedstrijd heeft 4 verschillende strings welke dus altijd worden verschoten op een 25m baan. Het hele parcours heeft 50 doelen welke allemaal omgeschoten dienen te worden. Het betreft hier altijd reactieve doelen zoals kleiduiven, steelplates e.d. zodat ook het publiek goed kan zien hoe de stages verlopen. Het laten staan van een doel levert strafpunten op en ook andere overtredingen zoals oprapen van gevallen magazijnen leveren een tijdstraf op.

De wedstrijden worden in 4 klassen verschoten namelijk:

Groot kaliber karabijn optiek
Alle groot kaliber karabijnen (centraalvuur) uitgerust met een richtkijker, reddot, laser of ander optisch richtmiddel.

Groot kaliber karabijn standaard
Alle groot kaliber karabijnen (centraalvuur)   uitgerust met alleen de standaard richtmiddelen, dus geen kijkers lasers of wat dan ook.

Klein kaliber karabijn optiek
Alle klein kaliber karabijnen (randvuur) uitgerust met een richtkijker, reddot, laser of ander optisch richtmiddel.

Klein kaliber karabijn standaard
Alle klein kaliber karabijnen (randvuur) uitgerust met alleen de standaard richtmiddelen, dus geen kijkers lasers of wat dan ook.

Het verloop van een DSC run is strak geregeld. De schutter begint altijd met een ongeladen wapen welke hem of haar wordt aangereikt door de baancommandant. Het veiligheidslint wordt dan verwijderd en de schutter kan zijn stage beginnen nadat evt. optiek is aangezet.

De baancommandant roept ‘Ogen / Oren’ om omstanders ervan te vergewissen dat de run gaat beginnen.  Voorafgaand aan het fluitsignaal volgt het commando: ‘Schutter gereed?’ en bij instemming van de schutter gaat de piep….

De stage moet vanaf dat moment zo snel mogelijk worden afgewerkt. Tijdens een run moet er een aantal keren verplaatst worden tussen de verschillende ‘shooting boxes’.

Voorafgaand aan een verplaatsing moet het wapen altijd ontladen worden; Dus magazijn eruit en kamer leeg. De baancommandant controleert dat bij iedere stage en roep ‘go!’ wanneer het wapen leeg is.

Na iedere verplaatsing moet het wapen weer geladen worden en moeten de doelen z.s.m. omgeschoten worden. Aan het einde van de run wordt het wapen ontladen, op safe gezet en wordt het veiligheidslint teruggeplaatst.
De baancommandant neemt het wapen van de schutter over en brengt het weer terug naar het ‘wapendepot’ om het maar eens zo aan te duiden.

DSC is pas een jaar oud (gestart in 2013) maar begint aardig wat schutters te trekken. We gaan ten tijde van dit schrijven het tweede competitiejaar in en we hebben aardig wat moeite gehad om ons tijdig in te schrijven voor een wedstrijd, als je er niet snel bij bent dan zit het al hartstikke vol!

2013 is in ieder geval goed verlopen en ondergetekende heeft kans gezien het kampioenschap in de klein kaliber standaard klasse binnen te slepen, met gebruik van onze verenigingskarabijn nota bene!

De eer moet dus verdedigd worden dit jaar en DSC team John Cooper gaat in ieder geval zijn best doen. Zelf heb ik een HK 416 .22 kloon op verlof bij laten schrijven in de hoop het kampioenschap te prolongeren.
Ze smoelt goed maar of ze ook goed presteert moeten we nog gaan zien….

Een ieder die een NPSA / DSR licentie heeft en weer eens toe is aan wat anders raden we zeker aan eens een DSC wedstrijd te bezoeken. De stages zijn leuk en er heerst altijd een gemoedelijke sfeer. Per jaar worden er 6 wedstrijden georganiseerd en aan het einde van het seizoen wordt het DSC kampioenschap gehouden.

Voor mensen met een dynamisch schuttershart is er in ieder geval weer een mooie discipline bijgekomen dus als je tijd en zin hebt, schrijf je in en see ya at the DSC range!

Leave your comments

terms and conditions.