Firearms United

Firearms United is een nieuwe club die op Europees niveau voor rechten van wapenbezitters opkomt.

 

Achtergrond

Firearms United is een jonge organisatie welke in oktober 2013 is opgericht na presentatie van 'Actieplan op (tegen) vuurwapens' van Europese Commissie.

Een ieder die legaal met (vuur)wapens in aanraking kan wel raden wat dat betekend en meerdere Europese organisaties hebben zich destijds verbonden aan Firearms United initiatief om tegen wijzigingen van European Firearms Directive te gaan lobbyen. Het Firearms Directive is in 1991 tot stand gekomen en bevat voornamelijk hoofdrichtlijnen waar wapenwetgeving in de Europese lidstaten aan moet voldoen. Na de aanslagen in Parijs van 2015 heeft Europese Commissie vergaande wetsvoorstellen aangekondigd die zoals gebruikelijk legale wapenbezitters hard treffen en welke niets doen tegen illegale wapenhandel en terrorisme.

Huidige situatie, December 2016

Het verbieden van alle semi automatische geweren, inperkingen van patrooncapaciteit van magazijnen en meer van dit soort onzinnige, nergens gebaseerde en moeilijk uitvoerbare voorstellen zijn de revue gepasseerd. Ook is er, zoals normaal wel gebruikelijk is, geen impact assessment gedaan om te beoordelen wat de impact van gewijzigde wetgeving zou zijn voor de individuele lidstaten. Zoals altijd worden incidenten aangehaald om zogenaamde 'steekvlampolitiek' te bedrijven en worden statistieken gemanipuleerd of gewoonweg genegeerd.

Op het moment van schrijven, December 2016, wordt er nog behoorlijk gesleuteld aan de nieuwe richtlijnen en bestaat er nog veel onduidelijkheid. De meeste originele voorstellen hebben het (gelukkig) niet gered en de eerste landen zoals TsjechiĆ« hebben al te kennen gegeven de voorstellen zoals ze nu liggen niet te zullen steunen, hopelijk volgen andere landen dit voorbeeld.

Ondanks het relatief korte bestaan van Firearms United worden ze wel aangemerkt als actieve gunlobby, zijn er successen geboekt en zijn de meest draconische maatregelen nu van tafel. De politiek is echter zeer onvoorspelbaar en er hangen nog steeds maatregelen boven de markt die veel wapenbezitters negatief kunnen raken. De strijd wordt dus onverminderd voortgezet en het is goed om Firearms United te blijven volgen en waar mogelijk, (financieel) te steunen met kleine donaties om het lobby werk voort te zetten. 2017 wordt in ieder geval een belangrijk jaar en alle wapenbezitters en hoe meer we ons verenigen des te meer kans we maken om huidige, reeds zeer strenge wetgeving in vrijwel alle Europese landen, niet verder te doen verslechteren.

Ondertussen is er ook een tijdelijk webshop geopend waar merchandise gekocht kan worden waarvan opbrengsten naar het goede doel gaan.

Hou de ontwikkelingen dus goed in de gaten, voor meer details en achtergronden verwijzen we naar de site van Firearms United.