Onze naam afstamt van kolonel John Cooper?

John "Jeff" Cooper.

John 'Jeff' Cooper wordt beschouwd als een van de grondleggers van het moderne pistoolschieten en men noemde hem 'Gunners-Guru'.

John Dean "Jeff" Cooper (10 mei 1920 – 25 september 2006) was een marinier en de grondlegger van de moderne techniek op het gebied van het schieten met handvuurwapens. Hij is tevens een van de meest gerespecteerde internationale experts op het gebied van draagbare (hand) vuurwapens.

De afgestudeerde Drs. Politicologie en Geschiedenis John Dean "Jeff" Cooper vocht als officier van de US Marines in de Tweede Wereldoorlog in de Pacific en later in Korea en eindigde zijn militaire carrière als Kolonel. Van kinds af aan was hij een enthousiast en begenadigd schutter en een hartstochtelijk jager en dit vormde de basis voor het bedenken van het "praktische pistoolschieten".

In 1979 koos men hem tot IPSC ere president voor het leven, onder een paar andere bekende wapenfeiten:
- Oprichter van de eerste privé Combat schietschool
- Schietinstructeur van officieren van de US marines, lijfwachten en FBI agenten
- Schrijver van talloze artikelen en boeken over het Thema Wapen, zoals "Fireworks" en "To Ride, To Shoot Straight and Speak the Truth"
- Adviseur van Wapenfabrikanten als Colt En IMI (Israël Military Industries)

Hij stichtte in 1971 met het American Pistol Institute zijn eigen schietschool, stichtte met de huidige Gunsite-ranch bij Prescott/Arizona een van de belangrijkste opleidingscentra in Combat-Shooting en bekleedde een hoge rang in de NRA, de National Rifle Association.

John Cooper propageerde een moderne visie op het gebied van het defensief gebruik van handvuurwapens waarin een 5-tal basis elementen een grote rol spelen.

1) Een groot kaliber pistool, liefst semiautomatisch in .45 ACP.
2) De zogenaamde 'Weaver stance'.
3) De presentatie.
4) 'Flash Sight Picture'.
5) Het bij verrassing laten 'breken' van de trekker / het schot, ook wel 'The Compressed Surprise Trigger break' genoemd.

Het laatste element krijgt nog steeds veelvuldig aandacht bij het leren schieten en is essentieel voor het goed 'afdrukken' van het schot.

Alleen Amerikanen, en John Cooper in het bijzonder, kunnen dit op een manier uitleggen die vrijwel iedereen zal aanspreken aan daarom willen we je deze instructievideo uit 1987 niet onthouden...

De "Bren Ten"

Naast het onderrichten van pistooltechnieken deed John Cooper ook een duit in het zakje op het gebied van de ontwikkeling van pistolen en munitie.

Het Bren Ten pistool was een kloon van het welbekende CZ75 9mm pistool welke werd verbouwd om een een nieuw kaliber te huisvesten: De 10mm Automatic.

Velen van jullie zullen het niet weten maar Sonny Crocket uit Miami Vice had de Bren Ten als persoonlijk wapen in deze serie.

De Bren Ten, net zoals de 10mm Patroon, werden niet breed geadopteerd en dat komt met name door de forse terugslag die 10mm handvuurwapens nu eenmaal hebben.

De 10mm Automatic

De 10mm Automatic is een van de meest krachtige kalibers die toegepast worden in semiautomatische handvuurwapens.
Naast de Bren Ten zijn ook de Colt Delta Elite, de Smith & Wesson 1006 en Glock 20 en 29 bekende wapens die deze patroon afvuren.
De Colt Delta Elite is inmiddels een behoorlijk zeldzaam wapen aangezien het frame te licht was voor de zeer potente 10mm auto patroon.

Na een ernsitg schietincident waarbij 2 FBI agenten omkwamen besloot de FBI de 10mm patroon te gaan gebruiken. Destijds gebruikte men de 9mm patroon maar die werd als ´niet krachtig genoeg´ beschouwd. De 10mm bleek al snel veel te krachtig voor de gemiddelde schutter en meetse agenten konden niet met de 10mm powerhouse overweg.

Vanuit de 10mm auto werd de .40 Smith & Wesson patroon geboren welke in feite een ingekorte 10mm patroon is. De .40 S&W is nu vooral bij Amerikaanse overheidsinstanties in gebruik. Ook binnen IPSC is de .40 S&W patroon populair binnen de standaard klasse omdat je daarmee makkelijker de major power factor kan halen.

De 10mm patroon wordt nog steeds gebruikt maar vooral voor selectieve doeleinden zoals verdediging tegen beren bijvoorbeeld!

De Moderne Techniek

Het Colt 1911 model (zoals de Delta Elite hierboven) was een favoriet handvuurwapen van John Cooper.

Hij introduceerde een aantal schiet- en veiligheidscondities die tot op de dag van vandaag gebruikt worden, met name bij het IPSC pistoolschieten:

Conditie vier: Kamer leeg, magazijn leeg, ontspannen hamer.
Conditie drie: Kamer leeg, magazijn geladen, ontspannen hamer.
Conditie twee: Kamer geladen, magazijn geladen, ontspannen hamer.
Conditie een: Kamer geladen, magazijn geladen, gespannen hamer, veiligheid aan.
Conditie nul: Kamer geladen, magazijn geladen, gespannen hamer, veiligheid af.

Binnen het IPSC schieten kom je het vaakst 'Conditie een' tegen wanneer een parcoursschutter aan zijn stage begint.

Veiligheidsdoctrine

John Cooper had een vrij simpele maar effectieve doctrine wanneer het gaat om wapenveiligheid.

Deze 4 simpele basisregels / principes zou iedereen die met schietwapens om gaat volgens ons in acht moeten nemen:

1) Een wapen is altijd geladen. Ook al is die dat niet, behandel em alsof het wel zo is.
2) Laat de loop van een wapen nooit naar iets wijzen wat je niet wil raken. Ongeladen wapens bestaan niet, zie eerste punt.
3) Hou de vinger van de trekker tot dat je je doel in het vizier hebt.
4) Identificeer je doel en wat er achter ligt. Schiet nooit op iets waarvan je niet zeker weet wat het is of wat er achter ligt

Hou je aan bovenstaande regels en dan hou je het schieten leuk en vooral veilig.

Wiki

Na het lezen van het bovenstaande heb je een beetje een idee over wat John 'Jeff' Cooper heeft betekend in de schietwereld, voor een uitgebreid relaas verwijzen we je naar zijn Wiki pagina.

Al met al zijn wij er trots op dat onze vereniging de naam van deze legendarische man draagt!