NPSA

De Nederlandse Parcours Schutters Associatie is de sportbond voor parcoursschieten in Nederland. De NPSA is de Nederlandse afdeling van de IPSC, de International Practical Shooting Confederation en is tevens aangesloten bij de KNSA, de bond waar alle Nederlandse sportschutters lid van zijn.

Parcoursschieten is een dynamische tak van schietsport, die wereldwijd beoefend wordt door jong en oud, man en vrouw, op binnen- en op buitenbanen. In 90 landen meten schutters zich regelmatig met elkaar in nationale en internationale wedstrijden. Parcours kan worden geschoten met handvuurwapens of geweer.

Het motto van IPSC is “DVC”. Dit staat voor Diligentia, Vis, Celeritas (precisie, kracht, snelheid). Behalve het aantal punten dat je schiet is namelijk ook de tijd waarin je dat doet van belang. En omdat elke wedstrijd anders is wordt er tevens een beroep gedaan op het strategisch inzicht van de schutter. De combinatie van deze elementen maakt parcoursschieten een boeiende en veelzijdige vorm van schietsport.