Zelf Importeren van een .22 Wisselset voor een Glock - deel 1 van 2

in General
on 01 December, 2012

Sinds enkele jaren al denk ik over het aanschaffen van een .22lr wisselset voor mijn Glock 17. Een wisselset kost geen extra plek op je verlof en minstens zo belangrijk: je kunt met dezelfde greep, trekker en uitrusting trainen. Vooral voor parcoursschieten lijkt me dit heel aantrekkelijk. Want hoewel je natuurlijk niet met dezelfde factor traint, kun je op een goedkope manier toch heel veel bereiken.

Het is er echter in de afgelopen jaren nooit van gekomen. Om de één of andere reden kwam er altijd wel weer wat tussen. Nu ben ik echter definitief gestart met het verkrijgen van zo'n set. Echter, ik wil er eentje uit Amerika laten komen en dat is niet iets wat je op een vrijdagmiddag tussendoor even regelt. Omdat ik weet dat andere mensen op onze club ook interesse hebben in zo'n wisselset, heb ik besloten om op onze site verslag te doen van mijn queeste.

Ik heb het verslag in 2 delen opgedeeld, eerste gedeelte gaat over de wisselset zelf en hoe je em op verlof krijgt.

In het tweede gedeelte wijd ik uit over de consentaanvraag en de bestelprocedure.

Hierbij dus het eerste deel, Lezen jullie mee?

Voor Glocks zijn er in principe kleinkaliber wisselsets van twee merken: Advantage Arms en Ciener.

De kit van Advantage Arms gemonteerd op een Glock 17:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kit van Ciener gemonteerd op een Glock 17:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Reeds een aantal jaren geleden heb ik gekeken welke set ik zou willen hebben. Hiervoor heb ik diverse forums (Brian Enos, AR15) doorgespit naar gebruikerservaringen. Uiteindelijk viel mijn keuze op de kit van Advantage Arms. Deze zou wat beter zijn en ik meen me te herinneren dat de slede netjes open blijft staan na het laatste schot. Ondertussen keek ik ook in Nederland rond naar deze sets, maar voor Glocks kon ik niet snel wat vinden. Janssen in Veenendaal kon me wel een Ciener leveren, maar vroeg daar ruim 500 of zelfs 600 euro voor als ik me het goed herinner. Dat was me te gortig, dat moest toch wel goedkoper kunnen ? 

Toen ging ik maar eens op het Internet kijken en kwam al snel in Amerika uit, bij Advantage Arms. De set kost bij hun $ 250,- dus dat zag er al veel beter uit. Helaas levert Advantage Arms niet naar particulieren in Nederland, dus zat ik klem. Glockmeister een oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige man die in Amerika een gunshop rondom Glock is begonnen, wilde wel leveren. Alleen kwam toen de klad erin. Ik stortte me op shotguns en had nog wat andere zaken aan m'n hoofd, dus het importproject kwam in de koelkast terecht. 

Nu ben ik echter midden in het proces. Alle details zijn met de Douane en Bijzondere Wetten doorgesproken en alle lichten staan op groen. De order is inmiddels gegeven, maar ik ben er nog lang niet. 
Vooral het zakendoen met Glockmeister verloopt erg stroef, maar daarover later meer. 

Onder een foto van de wisselset van Advantage Arms

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okay, nu we een beetje weten wat we heben willen kunnen we gaan nadenken over het verlof en de invoer van de wisselset naar Nederland.

Op zich is het op je verlof krijgen van een kleinkaliber wisselset niet zo'n probleem, en ook in mijn geval was het dat niet. Echter, er zijn een paar dingetjes speciaal aan dit proces en deze wisselset die handig zijn om te weten als je ook zo'n wisselset wilt hebben.

Ten eerste: een wisselset neemt géén extra plek op je verlof in. Voor de meeste verlofhouders zal dit al lang bekend zijn, maar voor de volledigheid meld ik het toch nog maar even. Dit betekent dat een wisselset ook vanwege deze reden een interessante manier is om meerder kalibers te kunnen verschieten. Daarnaast gelden natuurlijk de schiet-technische voordelen zoals het behouden van dezelfde trekkergroep, greep en dat soort dingen.

Ten tweede: de Advantage Arms wisselset zoals ik 'm uit Amerika laat komen heeft geen serienummer. Dit leverde initieel even wat gespreksstof met de heren van Bijzondere Wetten op, maar uiteindelijk stootte dit niet op bezwaren. Gelukkig maar, want het communicatieproces met de leverancier Glockmeister liep zo ontzettend stroef dat ik blij ben dat het ding uiteindelijk überhaupt geleverd is, terwijl ik toch de klant ben !

Ten derde: omdat het om import vanuit Amerika gaat, kan de nederlandse politie de status van de leverancier niet controleren. Om toch enige zekerheid te hebben over de herkomst van de wisselset, wil Bijzondere Wetten bij de verlofaanvraag een factuur van de leverancier bijgevoegd hebben. Anders zou iemand natuurlijk zomaar een wapen(onderdeel) uit de illegaliteit kunnen betrekken en legaliseren. In mijn geval heb ik dus per e-mail een factuur aan Glockmeister gevraagd en deze bij m'n verlofaanvraag meegestuurd.

Dan de procedure: deze is net zoals het aanvragen van een bijschrijving van elk ander wapen: invullen van een WM3, deze laten tekenen door het bestuur van de SV en vervolgens inleveren bij de ambtenaren van Bijzondere Wetten. In mijn geval betekent dat dus dat m'n medebestuursleden ondertekend hebben want uiteraard tekenen onze bestuursleden hun eigen verlofaanvragen niet zelf :-)

Op de WM3 heb ik de volgende kerngegevens ingevuld:

Soort wapen: Wisselset

Merk: Advantage Arms

Type: LE17-22

Kaliber: .22lr

Nummer: geen nummer !

Reden van het verzoek: Goedkoper oefenen met mijn Glock 17 (9 mm)

Aanvragen zal ... uit handen van:

Naam en voorletters: Glockmeister

Postcode en Woonplaats: AZ 85204-6626 Mesa

Adres: 945 E. Juanita Ave, Suite 107

die bevoegd is dit (deze) voorhanden te hebben op grond van:

X anders, te weten:

Glockmeister (www.glockmeister.com) is een Amerikaans bedrijf en heeft hiervoor geen erkenning oid. te hebben. Zie bijgevoegde factuur.

(Ik heb reeds telefonisch alles afgestemd met het CDIU in Groningen en een consent is geen probleem).

Het vuurwapen waarop de aanvraag betrekking heeft zal worden aangewend voor de volgende tak(ken) van schietsport:

Goedkoop oefenen met m'n Glock.

Dit alles verder aangevuld met persoonlijke gegevens en ondertekend ingeleverd bij Bijzondere Wetten, samen met een copie van de factuur van Glockmeister.

Nog geen twee weken daarna ontving ik m'n nieuwe bijlage bij m'n verlof, terwijl de heren hardstikke druk waren met het verlengen van honderden jachtaktes.

Klasse service van de heren van BW Eemland-Zuid !

De wisselset staat op de bijlage als volgt vermeld:

Soort wapen: Wisselset

Merk: Advantage arms

Nummer:

Kaliber: .22 LR

Bij dit verlof kreeg ik nu geen "verlof tot verkrijgen" omdat ik de wisselset uit Amerika importeer. In plaats daarvan moet ik me met m'n nieuwe bijlage vervoegen bij De Centrale Dienst voor In- Uitvoer (CDIU) van de Belastingdienst/Douane Noord in Groningen.

Leave your comments

0
terms and conditions.

Comments