Zuidelijke zegeningen

by leduc
in General
on 05 January, 2014

Stel; Je hebt een plek onder de zon, geen zeurende buren, alle ruimte en wat extra tijd. Wat zou je nog meer wensen?

De meesten zouden nu stoppen met zegeningen tellen en 'bingo' roepen. Ik niet want een schietijzer ontbreekt nog steeds.

De plek onder de zon is in dit verhaal midden-Spanje aan de middellandse zee. Een van mijn zegeningen is dat ik af en toe even bij vaders in Spanje mag verblijven tijdens de vaak ongure wintermaanden. Pa is gelukkig niet tegen wapens, tijdens zijn dienstplicht in de jaren zestig was hij schietinstructeur en dat beviel zo goed dat hij nota bene heeft bijgetekend!

Niettemin kreeg ik een wat verontrust telefoontje; Hoe dat eigenlijk zat met dat pistool in de kluis... Een Walther? Dat hij daar dus geen papieren voor had en liever niet met de Guardia Civil* wilde converseren over dit soort materie. Kon hem na een tijdje aan het verstand brengen dat het om een co2 pistool ging welke alleen in onze polder verboden was. 'Ja maar hij ziet er wel verdomd echt uit'; 'Ja, daarom ligt ook bij jou in de kluis pa, ga maar rustig slapen....'

Das al weer jaren geleden en inmiddels heeft de Walther CP99, het onderwerp van dit stuk, al zo'n beetje 10000 schoten gedaan.. voordat we in de materie duiken, even een klein uitstapje naar de Spaanse wetgeving.

Hoeveel categorieën zei je?

De Nederlandse wapenwet is niet altijd even doorzichtig maar de 4 basis categorieën zijn redelijk logisch en overzichtelijk. In Spanje hebben ze er iets meer, namelijk 10!
Dat lijkt voor de Nederlander wat overdreven maar zelfverdediging met vuurwapens is hier minder controversieel. Spanje kent een lange historie van gewapend verzet door de Baskische afscheidingsbeweging ETA en veel overheids-en bewakingspersoneel heeft de mogelijkheid wapens te dragen en dat zie je duidelijk terug in de wetgeving.

Het gaat een beetje te ver om dit allemaal uit te diepen dus we houden het even bij de luchtdrukwapens. Deze zijn vrij te koop mits de kracht van het luchtdrukwapen niet hoger is als 18 voetpond. Voor de leek: Dit komt eigenlijk neer op een krachtige knikloop buks in 4.5 mm (.177). Buksen in 5,5mm (.22) zie je hier nauwelijks en dat heeft volgens mij met deze limiet te maken aangezien je met 5,5mm makkelijker die grens over gaat.

Over de lookalikes doen ze hier niet moeilijk. Replica airsoftspul en co2 pistolen, revolvers en geweren kan je hier makkelijk verkrijgen hoewel de prijzen wel hoger liggen dan in Duitsland. Okay, dus je bent er even tussenuit, je kan in je achtertuin schieten en een echt lijkend luchtdrukwapen behoort ineens tot de mogelijkheden, waar ga je dan voor?

Duitse degelijkheid natuurlijk...

Duitse luchtdrukwapens maken al lang deel uit van mijn luchtdrukwapencollectie. Met name Weihrauch en Diana zijn echte Teutoonse iconen en vele Nederlanders zijn trotse bezitters van deze degelijke buksen. Walther is ook zeer bekend maar meer onder de sportschutters vanwege de uitstekende wedstrijdwapens die in Arnsberg te Deutschland geproduceerd worden. De Walther CP99 is duidelijk geen sportschuttersmateriaal en is, vanwege zijn 'vervaarlijke' looks gelijk aan die van de Walther P99 in 9mm, verboden voor Nederlandse burgers.

In het zuiden kijken ze, zoals zoveel zaken, iets anders tegen dit soort dingen aan en lookalikes zoals de CP99 zijn hier vrij te koop. De keuze is reuze aan de Middelandese zee dus waarom dan deze? Veel van de kloontjes en replica's die je hier ziet zijn niet echt een toonbeeld van degelijkheid en betrouwbaarheid. Okay, het kost ook weinig maar je hebt dan ook niets. Aangezien ik geen arsenaal wil aanhouden en degelijk spul wil wordt de spoeling toch wel wat dun.

De Walther CP99 in 4.5mm sprake me gelijk al aan. Het ding wordt ook echt door Walther zelf gemaakt, dus geen Umarex spul of wat dan ook en dat is duidelijk te merken. Veel onderdelen zijn van staal en dat geeft een degelijke, Duitse uitstraling. 

Ook vind ik de handeling en grip op de Walther zeer goed. Dit exemplaar is een wat ouder model maar deze heeft net zoals zijn grote broer een verwisselbare backstrap voor kleine en grote handen. Ook het gewicht van de CP99 is precies goed en in het donker kan je mij in ieder geval foppen, it feels just like the real thing! Leuk man, maar hoe schiet zo'n ding?

Backyard Plinker

Co2 pistolen van dit type zijn duidelijk geen sportschuttersmateriaal. De trekker loopt te zwaar en standaardvizier is niet verstelbaar. Niet onoverkomelijk maar ook de gebruikte krachtbron is niet een 'unique selling point' als precisie je ding is. De 12grams co2 patronen gaan ongeveer 50 tot 60 schoten mee maar de drukverschillen tussen eerste en laatste schot zijn aanzienlijk en daar moet je echt rekening mee houden. Een modern persluchtpistool wint hier zonder meer (in zijn slaap).

Dat neemt niet weg dat dit type pistool geen plek onder de zon zou mogen hebben, in tegendeel. Voor een wat dynamisch ingestelde schutter zoals die bij SVJC te vinden zijn is dit helemaal niet zo'n verkeerd trainingswapen. Vooral action- en staal schutters kunnen met dit soort wapens hun voordeel doen, het 8-schotsmagazijntje leent zich goed voor snelle series op bijvoorbeeld colablikjes.

Naast de double action modus kan je ook single action schieten door iedere keer de slede naar achteren te trekken en zo de trekker (voor) te spannen voor een lichtere trekkerdruk. Het pistool heeft zelfs een ontspanveiligheid om van single action weer terug te keren naar de beginstand zonder een pellet af te hoeven vuren, net als bij zijn grootkaliber tegenhanger.

De Walther CP99 valt wat mij betreft dus in de categorie 'Backyard Plinker' wat neer komt op in je tuin, in je vrije tijd, cola en bier blikjes omver maaien op een meter of 15. Dit ding past uitstekend in die rol en voor mensen die veel schieten is dit zeker een aanrader. Ik heb er in de afgelopen jaren heel veel mee geschoten maar na zo'n 10000 schoten (I kid you not) begint zelfs de Duitse degelijkheid wat scheurtjes te vertonen...

Reviseren of vervangen?

Na 10000 schoten is dit exemplaar redelijk uitgewoond, mede omdat ik em nog nooit heb schoon gemaakt aangezien het me aan de middelen ontbreekt. De messing verstelschroef die de co2 patroon op zijn plek moet houden mist na honderden wissels een aantal windingen. Nog een winding minder en het pistool wordt onbruikbaar.

De twee magazijn die al duizenden malen zijn gebruikt en tientallen keren op de grond zijn gekletterd beginnen ook te slijten. De double action loopt niet lekker meer en soms blokkeert het magazijn simpelweg. Ook worden de 4.5mm platkopjes niet meer goed op de plek gehouden en zorgen soms voor blokkades.

Ook de pal die de magazijnen moet laten roteren is inmiddels behoorlijk afgesleten en deze gaat weldra de geest geven. Vind ik allemaal niet erg, ik denk niet dat deze dingen echt op dit soort slijtageslagen zijn gemaakt. Een ding is zeker, deze houdt het erg lang vol en voor 129 Euri heb ik er bergen plezier aan gehad. Als ik geen reserveonderdelen meer kan krijgen dan ga ik deze aan de muur hangen en naar een ander model uitkijken.

De Heckler & Koch P30 of Smith & Wesson M&P 45 replica's liggen in Benidorm in de vitrine voor zo'n 150 Euri en op Ibiza heb ik een heuse replica van een Steyr TMP machinepistool zien hangen...mmm, keuzes, keuzes.

Ondertussen in De Lage Landen...

Intussen lijken we in Nederland op korte termijn niet de gelegenheid te krijgen om een dergelijk kleinood te kunnen gaan aanschaffen. Nu wil ik niet suggereren dat we het hier slecht hebben. In tegendeel, ik zou op dit moment zeker niet willen ruilen met de ons omringende landen wanneer het luchtdrukwapens betreft.

Ik denk niet dat we nu iets heel bijzonders missen als (sport) schutters, er zijn voor dit soort doeleinden ook best legale persluchtwapens te koop zoals bijvoorbeeld een Rohm Twinmaster. Het prijsverschil is echter zeer aanzienlijk. De replica's gaan doorgaans voor 100 tot 150 Euri over de toonbank, voor een Rohm ga je al gauw richting 500 euro en das een fors verschil.

'Als de wereld vergaat dan ga ik naar Nederland want daar gebeurd alles 50 jaar later'. Deze treffende tekst schiet me vaker te binnen wanneer de discussie omtrent airsoft en replica's weer eens oplaait. Wat mij betreft is het vrij simpel; In de jaren negentig werd er een veel strengere wetgeving geïntroduceerd die de kracht van luchtwapens beperkte tot 7,5 joule zoals deze in Duitsland ook nog steeds geldt. Deze bleek onmogelijk te handhaven en zorgde voor een onnodige belasting van het overheidsapparaat welke alle (talloze) zwaardere luchtwapens nu moest zien te reguleren.

Deze beperkingen zijn al weer jaren van tafel en zoals te verwachten viel zijn we niet ten ondergegaan aan deze nieuw verworven vrijheid. Alleen in Den Haag lijkt men zich niet bij het verenigd Europa aan te willen sluiten als het om de lookalikes gaat, nog niet tenminste. Een groot deel van die 50 jaar zijn al om dus misschien kunnen we, gezien de recente ontwikkelingen rondom airsoft, binnenkort een wat nuchterder houding verwachten vanuit de politiek. We gaan het zien!

 

 *= Soort militaire politie die je liever te vriend wil houden.

 

Leave your comments

0
terms and conditions.

Comments