Zelf Importeren van een .22 Wisselset voor een Glock - deel 2 van 2

in General
on 22 November, 2012

In eerdere delen van deze artikelenserie heb ik het al gehad over wat ik wilde gaan importeren en hoe een en ander mbt. het verlof in zijn werk gaat. In dit deel van de serie vertel ik jullie over het regelen van een consent.

Overigens is op moment van schrijven de wisselset al bij mij thuis afgeleverd, dus kennelijk heb ik de procedure goed gevolgd :-)

Als je een wapen koopt in Nederland heb je daarvoor naast je verlof tot voorhanden hebben (je WM4) ook een verlof tot verkrijgen nodig. Dit is een WM2. Dit formulier dien je te overhandigen aan diegene van wie je het wapen koopt, en deze dient het weer in te leveren bij de politie. Op deze manier wordt voorkomen dat je wapens uit een illegale bron betrekt, en ook wordt bereikt dat diegene die het wapen heeft verkocht, kan aantonen waar zijn of haar wapen gebleven is.

Als je een wapen in het buitenland koopt, werkt het op een vergelijkbare manier, maar er komt bij de uitvoering wel wat meer kijken. Je krijgt bij je nieuwe verlof (WM4) geen WM2 meer. Dit zou ook zinloos zijn, want wat heeft een handelaar in het buitenland nou te maken met ons Nederlandse systeem om de wapenwet te handhaven ? In plaats daarvan moet je je wenden tot de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU) van de Douane Noord in Groningen. Je moet daar een zogeheten consent aanvragen. Dit doe je door het invullen van een aanvraag voor een consent.

De link naar het CDIU staat genoemd in de links sectie elders op onze website, en de WM18B kun je vinden in de downloadsectie van onze website.

Het aanvraagformulier moet je samen met een copie van je verlof en voor de zekerheid een kopie van de factuur van de leverancier opsturen naar Groningen. Na enkele werkdagen krijg je dan je consent (WM18B) thuisgestuurd. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Dit consent heb je nodig als het pakketje in Nederland is aangekomen, want in de meeste gevallen zal de douane je pakketje tegenhouden omdat ze zien dat er wapenonderdelen in zitten. Je krijgt dan bericht thuis dat er een pakketje voor je is aangekomen waarvoor een consent nodig is en het verzoek om dit consent op te sturen, alsmede een aangifteformulier voor de invoerrechten. Dit aangifteformulier wordt keurig meegestuurd, alsmede een portvrije retourenvelop. Als je dat allemaal goed hebt gedaan, krijg je een paar dagen daarna je consent afgetekend weer retour, gevolgd door je pakketje. Dan moet je op je consent je handtekening zetten waarmee je verklaart dat je inderdaad de goederen hebt ontvangen en het originele consent weer terugsturen naar de CDIU in Groningen. Daarmee is dan de cirkel weer rond, want nu heeft men geregistreerd dat jij de betreffende goederen ook daadwerkelijk hebt ontvangen en omdat je het originele consent niet meer hebt, kun je niet nog een keer stiekem nog een wisselsetje oid. importeren. Over de aflevering van het pakketje en de kosten schrijf ik in één van de volgende artikelen - nu eerst terug naar de inhoud van het consent en de aanvraagprocedure daarvoor.

Voor het verkrijgen van een consent moet je eerst de wisselset op je verlof krijgen. Hoe dat gaat, heb ik in het vorige artikel van deze serie beschreven.

Vervolgens vul je het aanvraagformulier voor een consent in. Het formulier bestaat uit 7 rubrieken, en voor de wisselset heb ik ze als volgt ingevuld:

1. (Lid)staat van verzending:
   Verenigde Staten van Amerika

2. Lidstaat van bestemming:
   Nederland

3. Verzender van de voorwerpen
   A. Wapenhandelaar: ja
   B. Naam, Voornaam/Firmanaam: Glockmeister
   C. Geboorteplaats en -datum: -
   D. Adres (van de firma): 945 E. Juanita Ave, Suite 107 Mesa, AZ 85204-6626
   E. Paspoort/identiteitskaart nummer: -
   F. Afgegeven op: - door: -
   G. Land: USA
   H. Bevoegd de wapens/munitie voorhanden te hebben op grond van: geen erkenning want in VS niet nodig
      nr.: -
   I. geldig tot: -
   J. Telefoon: +1-480-539-3978 Fax: -

4. Geadresseerde
   A. Wapenhandelaar: nee
   B t/m K invullen met je eigen gegevens

5. Wapens/Munitie
   A. Zo volledig mogelijk invullen:
      Aantal: 1
      Soort: Wisselset
      Merk: Advantage Arms
      Type/model: LE 17-22
      Kaliber: .22lr
      Fabricage nummer: heeft geen nummer
      CIP-keuring (J/N): ?
      Categorie v.d. richtlijn (A/B/C/D): -
      Netto gewicht: plm. 400 gram

   B. Bijlage: nee


6. Wijze van verzending:
   A. Vervoerder: UPS Global Express Mail
   B. Datum van vertrek: plm. 2 april 2007
   C. Vermoedelijke datum van aankomst: plm. 23 april 2007 (gokje)
   D. Per (wijze van vervoer): UPS Global Express Mail (vliegtuig)
   E. Van (land, plaats): USA
   F. Via (route/grenspost): -
   G. Lidstaten van doorvoer: -
   H. Naar (land, plaats): Nederland

7. Het consent wordt aangevraagd door:
   A. Wapenhandelaar: nee
   B t/m H invullen met je eigen gegevens

Als je het formulier aldus hebt ingevuld en samen met een kopie van je verlof plus een kopie van de factuur van Glockmeister opstuurt, krijg je na een paar dagen je consent thuisgestuurd. Hiermee heb je dus toestemming om de op het consent vermelde onderdelen -in dit geval een wisselset- in te voeren in Nederland. Heb je dit consent niet, dan zal je pakketje uiteindelijk teruggestuurd worden naar de afzender, waarbij je zonder enige twijfel met de nodige kosten blijft zitten.

Overigens: ik heb het gehad over een factuur van de leverancier. Die heb je nodig om aan de ambtenaren van Bijzondere Wetten duidelijk te maken waar je de wisselset vandaan haalt. men wil namelijk wel zeker weten dat je 'm niet van een illegale bron betrekt. Die factuur moet je dus vóórdat Glockmeister de wisselset opstuurt zien te krijgen. Ik heb Glockmeister per e-mail heel duidelijk uitgelegd dat ik in "serious trouble" zou komen als hij de wisselset zou opsturen zonder dat ik de benodigde papieren in orde had, en dat ik van hem een factuur nodig had om de papieren geregeld te krijgen. Hierop stuurde hij me keurig een PDF-je vie e-mail.

Het consent dat ik thuisgestuurd kreeg bevatte alle gegevens zoals ik die zelf had ingevuld op het aanvraagformulier, plus de afgiftedatum en de geldigheidsduur. Mijn consent was twee maanden geldig, ruim voldoende dus om de zending vanuit Amerika thuis te krijgen. Overigens had Glockmeister de zending verstuurd op het moment dat ik de consentaanvraag deed, dus uiteindelijk vielen het consent en de melding dat er een pakketje voor me was tegelijkertijd bij me in de bus.

Tot zover dit relaas over het consent, nu maar eens de bestelling plaatsten...

Direct bestellen bij de fabrikant (http://www.advantagearms.com/) is als Nederlander helaas niet mogelijk, zo bleek toen ik een e-mailtje die kant op had gestuurd. In een kort doch vriendelijk mailtje werd me verteld dat ze niet naar ons landje exporteren en dat ik wellicht meer geluk zou hebben bij Glockmeister. Dit was in 2003, toen ik voor het eerst overwoog om deze kit aan te schaffen. Toen ik dezelfde vraag (in 2003) aan Glockmeister stelde, kreeg ik een positief antwoord en men schatte in dat de verzendkosten ongeveer 30 - 40 dollar zouden bedragen. Om allerlei redenen ben ik er pas in 2007 aan toegekomen om verder te gaan met bestellen.

Inmiddels had ik een en ander m.b.t.. het consent al uitgezocht en zo wist ik dat ik van de leverancier een aantal persoonlijke gegevens zou moeten hebben, zoals volledige Naw-gegevens en geboortedatum en -plaats. Dus, naïef als ik was, stuurde ik Glockmeister een mailtje met de bevestiging dat ik een .22lr kit wilde bestellen, een uitleg van de procedure en het verzoek om de benodigde gegevens te mailen. Het antwoord dat ik kreeg was kort maar krachtig: "Sorry, I'm not going to provide you with all of my personal data." En verder niets ... Daar zat ik dan met al m'n goede bedoelingen, wat nu ?

Na uitvoerig telefonisch contact met de douane in Groningen (CDIU, Centrale Dienst voor In- en Uitvoer, doorkiesnummer 050 - 523 2208) ging men ermee akoord dat ik de persoonlijke gegevens van Glockmeister weg kon laten op de consent-aanvraag. Dus weer teruggemaild naar Glockmeister dat het nu ook zonder verstrekking van zijn persoonlijke gegevens kon en dat ik alleen zijn adresgegevens nodig had en zijn erkenningsnummer. Hij mailde de gegevens terug, maar meldde dat ze in de USA niet zoiets als een erkenningsnummer hebben, dus dat hij dat ook niet kon geven. Fair enough, weer terug naar het CDIU. Die gingen ook hiermee akkoord, dus toen stonden alle lichten op groen...

Dat dacht ik tenminste want inmiddels begon onze afdeling Bijzonder Wetten hier in Amersfoort, met wie ik ook nauw contact onderhield over dit proces, aan te dringen op een serienummer op de kit. Maar Glockmeister mailde me dat de .22lr kits geen serienummer hebben omdat dat niet verplicht is in de USA. Alleen de kast van een pistool wordt daar als een vuurwapen aangemerkt. Ik vroeg 'm per mail of het mogelijk was dat ze er aldaar een nummer in zouden graveren. Geen antwoord.

Ik weer in overleg met Bijzondere Wetten, en toen besloot men dat een serienummer toch niet nodig was. Hè hè, eindelijk ! Alles geregeld !

Dus ik mailde enthousiast naar Glockmeister met de uitkomsten van alles en een definitieve bevestiging van mijn bestelling, plus de uitdrukkelijke opdracht om te wachten met verzenden tot ik al het papierwerk rond had. Ik wilde namelijk een kopie van het consent naar hem mailen en dat bij het pakje laten doen in de hoop dat dan de afhandeling op Schiphol sneller zou gaan. Bovendien wist ik niet hoe snel het pakje er zou zijn en hoe lang het zou duren voordat ik het consent binnen zou hebben. Ik wilde in ieder geval voorkomen dat het pakje op Schiphol zou aankomen zonder dat ik een consent zou hebben. Op mijn mail hoorde ik een week lang niets, dus ik rappelleerde bij Glockmeister. Hij mailde terug dat hij mailtje "must have skipped per accident" en dat

ze net even geen kits meer op voorraad hadden en dat het wel een paar weken kon duren voordat ze ze weer zouden hebben. En dan zouden ze me wel bericht geven. Barst ! Een consent heeft maar een beperkte geldigheidsduur en ik was bang dat de geldigheidsduur van het consent verstreken zou zijn voordat de kit binnen was. (Later bleek gelukkig dat mijn consent 3 maanden geldig was maar dat wist ik toen nog niet). Afwachten dan maar...

Was ik toen klaar met al het papierwerk voorbereiden? Welnee, van BW kreeg ik nog een leuke "nabrander": om de herkomst van de wisselset afdoende te kunnen aantonen was vóór de kit op m'n verlof kon komen en dus vóór ik een consent kon krijgen een rekening van Glockmeister nodig. Want wie weet uit welke duistere hoek ik een wisselset zou betrekken. Dus Glockmeister maar weer gemaild en gevraagd om een factuur per mail. Die kreeg ik gelukkig prompt zodat ik m'n verlof eindelijk kon regelen. Ik zat inmiddels middenin de periode waarin de jachtaktes verlengd worden in Amersfoort, dus bij BW had men m'n verlof niet direct klaar. En pas nadat ik de wisselset op m'n verlof zou hebben bijgeschreven, zou ik het consent kunnen aanvragen.

Ondertussen had ik Glockmeister gevraagd om de wisselset pas te versturen nadat ik hem gemaild had dat ik al het papierwerk in orde zou hebben. Echter, opeens kreeg ik een mailtje van Glockmeister dat de kits weer voorradig waren en dat de mijne "today" verstuurd zou worden. Help! M'n consent was nog niet geregeld en ik zag de bui al hangen dat de wisselset op Schiphol zou aankomen zonder dat ik een geldig consent kon overleggen. Dus teruggemaild naar Glockmeister of hij alsjeblieft even kon wachten met versturen. Nou, dat kreeg ik met moeite voor elkaar. Ze waren "in high demand" en ze wilden niet lang wachten. Dus ik maar weer gebeld met de mensen van het CDIU in Groningen en met spoed het consent geregeld. De mensen van het CDIU in Groningen waren gedurende deze hele procedure zéér behulpzaam en zonder hun medewerking was het me allemaal niet zo goed gelukt. Uiteindelijk had ik binnen 2 werkdagen m'n consent in huis en kon Glockmeister de kit versturen.

Samenvattend is de procedure voor dit deel dus op zich niet zo moeilijk als het lijkt, maar moet je wel goed coördineren tussen de betrokken partijen (Bijzondere Wetten, Douane CDIU en Glockmeister). Vooral Glockmeister was in dit proces een lastige schakel. Ze houden daar duidelijk niet van al die ingewikkelde Europese rompslomp en werken dan ook zeer moeizaam mee. Ik denk echter dat iemand die het na mij probeert alles makkelijker geregeld kan krijgen omdat die niet meer alles hoeft uit te zoeken gedurende het proces en dus Glockmeister niet hoeft "lastig te vallen" met (zo bleek achteraf) overbodige mails met verzoeken om uitgebreide persoonlijke gegevens.

 

Leave your comments

0
terms and conditions.

Comments