Het Automatiseren van de Dillon 1050 Deel 1 van 2

by Leduc
in Blog
on

Als je deze pagina gevonden hebt dan heb je iets met progressief herladen. Het is best een verhaal maar hopelijk de moeite waard!

 

 

 

 

 

 

 

 

Achtergrond

Voordat ik de materie induik eerst even een kort stuk over waar ik vandaan kom m.b.t. schietdisciplines. In 2006 heb ik mijn IPSC Handgun licentie gehaald en daar deed ik in het begin competitief vrij weinig mee. Ik schoot destijds misschien 2 a 3 wedstrijden per jaar in de standaard divisie. Rond 2010/ 2011 begon ik wat frequenteer te schieten en schoot ondertussen major kaliber .40 met een STI. .40 kaliber was voor iemand die vrij weinig schoot toch net iets te veel van het goede dus ik besloot STI te verkopen. Dit ging super snel en ik was binnen 3 weken een pistool armer en ik had geen vervanging…

Als noodoplossing de Glock 17 van de vereniging gepakt en zo pardoes de productie divisie ingerold. Dit beviel me prima aangezien er alleen minor gescoord wordt, de Glock zeer betrouwbaar was en de gehele setup best goedkoop was. Ben sindsdien niet meer van divisie veranderd en de laatste jaren steeds meer competitief gaan schieten in zowel IPSC divisies en daarnaast ook Service en Militair pistool en Dutch Subgun.

Meer schieten betekend ook meer herladen en mijn trouwe Dillon Square deal die ik al sinds midden jaren 90 in bezit had begon wel oud te worden. Daarnaast moest ik steeds meer uren achter deze pers spenderen om aan de groeiende ammo behoefte te kunnen voldoen en op een gegeven moment was ik daar wel klaar mee.

Upgraden

Eind 2017 was ik me aan het beraden op een alternatief binnen de Dillon range. Meest logische upgrade was de Dillon 650 want dit is een veel gebruikte progressieve pers en kalibers kunnen redelijk snel gewisseld worden. Met een schuin oog keek ik ook naar een Dillon 1050, een 7 stations progressieve pers die het dubbele kost en maar 1 jaar fabrieksgarantie heeft in tegenstelling tot alle andere Dillon persen welke levenslange garantie hebben.

Met het zoeken naar de Dillon 1050 kwam ik toen al de Mark7 Autodrive filmpjes tegen, een prachtige uitvinding om een handmatig bediende pers geheel te automatiseren.

Tijdens het wikken en wegen heb ik me afgevraagd in hoeverre ik meerdere kalibers ging herladen. Ik had ondertussen 2 9mm pistolen en een 9mm geweer en ik was niet van plan iets anders bij te schrijven.

Omdat ik veel van hetzelfde kaliber nodig had ben ik uiteindelijk toch voor een 1050 gegaan omdat deze pers weliswaar iets minder vriendelijk is met evt. ombouw maar voor grote volumes draaien wel een goede keuze is.

Wat ik ook belangrijk vond is het hebben van een onboard primer pocket swage en het feit dat alle handelingen op een slag (naar beneden) werden uitgevoerd.

Bij alle andere persen moet bij het slaghoedjes zetten de hendel ook nog naar voren bewogen moet worden. De 1050 heeft dat niet en dat maakte het voor mij een betere kandidaat voor een eventuele automatiseringsslag in de toekomst.

Afijn, met Kerst 2017 de knoop doorgehakt en een 1050 aangeschaft inclusief een Mr Bulletfeeder, het feest kon beginnen!

 

Productie draaien

 

Ik ben zelf geen techneut en had ook niet veel tijd om de pers op te zetten. Een collega schutter van mij, en tevens procestechnoloog, wilde die klus wel voor me doen.

Outsourcen doe ik graag dus de doos meegegeven en na een maand kon ik de 1050 al werkend en ingelopen weer ophalen. Een 1050 kost een hoop knaken maar als je 25 jaar een Square Deal hebt gehad dan vergeet je financiële pijn (2500 euro incl. bulletfeeder ) snel als je er een tijdje mee hebt gewerkt.

Consistentie van de patronen vond ik goed en het ‘nazetten’ van slaghoedjes wat ik met de square deal best vaak moest doen was verleden tijd. Er gebeurd echter wel veel op een 1050 en het duurt best even om aan de pers te wennen en hoe een storing goed op te lossen.

Dat brengt me bij een van de eerste inzichten op dit gebied. Tegenwoordig kan je complete machines inclusief Mark7 Autodrive kopen. Dat kan je natuurlijk doen mochten de financiële middelen toereikend zijn maar ik raad sterk aan om in eerste instantie 5000 tot 10000 patronen handmatig te laden om te leren snappen wat er allemaal in de pers omgaat en hoe storingen op te lossen. Door gelijk te automatiseren mis je deze ervaring.

 

 

 

Bottlenecks

Als je een tijdje bezig bent krijg je nieuwe inzichten en na 5000 patronen met de 1050 wilde ik ook van het slaghoedjes prikken af. Normaal stoorde ik me daar niet aan maar met een 1050 incl Bulletfeeder sta je om de 4 a 5 minuten slaghoedjes te prikken en merk je hoeveel tijd daar aan opgaat!

Ik heb me daarom lang moeten beraden over de, in mijn ogen meest irritante aanschaf in mijn herlaadarsenaal, de Dillon RF100 automatische primerfiller. Irritant want het is best een groot apparaat voor wat het doet, het is luidruchtig en bovenal (weer) niet goedkoop met een aanschafprijs van net onder de 400 euro. Ook de reviews over dit apparaat van Dillon waren lang niet altijd positief en ik had me al voorbereid op een eventuele teleurstelling.

Maar goed, in de ‘quest for speed’ moet je af en toe een risicootje nemen dus ben er toch maar voor gegaan. Na het apparaat uitgepakt te hebben ben ik maar eens ouderwets gaan ‘eyeballen’ om te zien of alle 100 slaghoedjes netjes ‘op hun rug’ de pijp in gingen.

Wederom wat nieuwe inzichten : Hoe zwaarder de primer, des te constanter de aanvoer. Primers die goed lopen zijn van Ginex, S&B en Fiochi. Federal is lichter en die hebben de neiging om te gaan stuiteren vlak voordat deze de vulpijp in gaan en dat zorgt nog wel eens voor omgekeerde slaghoedjes. Ook is het aan te raden om iets meer als 100 primers te laden om er ook echt 100 in de pijp te krijgen, de laatste primers willen nog wel eens blijven hangen. Teveel primers is trouwens ook niet goed want dan is er te weinig bewegingsruimte en loopt alles vast bij de aanvoer.

De RF100 is dus wat wispelturig maar ik vind em betrouwbaarder dan ik had verwacht. Ik heb nu ongeveer 1 gedraaide primer op 7 a 800 patronen en dat weegt niet op tegen zelf slaghoedjes prikken.

Voor degene die twijfelen aan de aanschaf icm een Mark7, dat hoef je niet te doen wat de combinatie is simpelweg een must! Met een snelheid van 900 patronen per uur, want nog lang niet volle sterkte is, is het vrijwel onmogelijk om de pers in de gaten te houden en ook nog slaghoedjes te prikken.*

 

 
* Update Januari 2020
:

Double Alpha Academy heeft een nieuwe machine op de markt gebracht onder de naam DAA Primer Pro. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar dit is wellicht een nog betere optie gezien de prijs, sorteer techniek, stillere motor en de mogelijkheid om meerdere primertubes vooraf te vullen.

Tot zover deel 1 van deze blog, lees hier verder voor het tweede deel.  

 

Leave your comments

0
terms and conditions.

Comments