1996 - Geboorte SV John Cooper

SV John Cooper is op 28 november 1996 opgericht te Woudenberg.

SV John Cooper was een afsplitsing van een andere schietvereniging en het idee was om meer dynamische takken van schietsport te gaan beoefenen. De vereniging bestond destijds uit ongeveer 20 leden. De eerste opstart was vooral financieel lastig en de oprichters moesten zich destijds in de schulden steken om de vereniging het levenslicht te laten zien.

De oprichter Gerrit van Essenburg heeft vroeger bij het Korps Commando Troepen gediend en het schieten was hem dus niet vreemd. Zoals vele ex-militairen wilde hij zijn schietvaardigheid als burger op peil houden dus richtte hij John Cooper op.

Gerrit had ook zijn papieren voor de wapenhandel gehaald en was zoals we dat noemen 'erkenninghouder'. Dat was een groot voordeel want hij kon veel van de toenmalige verenigingswapens bij elkaar sprokkelen zonder daar een vermogen aan te hoeven spenderen.

Naast de klein kaliber revolvers die door politie in beslag genomen waren had de vereniging de beschikking over een heuse Ruger Karabijn in .44 magnum welke vroeger in een abattoir werd gebruikt...

De vereniging werd statutair gevestigd te Woudenberg maar het echte schiethonk was, en is nog steeds, gevestigd in Amerongen. De schietkelder onder sporthal De Ploeg werd door meerdere verenigingen gebruikt maar is van oorsprong een politieschietbaan. Doordeweeks werd er overdag van de baan gebruik gemaakt door de politie en s'avonds konden de burgerschutters er terecht.

Vroeger had de baan verplaatsbare houten schotten welke na iedere verenigingsavond weer weggehaald moesten worden. Dit is met de vaste schotten die we nu hebben verleden tijd.

Ook de verkleurde noppenschermen zijn vervangen voor moderne vezelplaten wat de baan er veel strakker uit doet zien. De foto rechts is voor de meeste SVJC veteranen natuurlijk wel nostalgisch...

 

 

Voor de verbouwing van sporthal De Ploeg beschikten we 'op zolder' over een ietwat gedateerde maar knusse en gezellige bowlingbaan. We hebben daar verschillende keren een leuke verenigingsavond gehouden met schutters en partners, impressie links dateert van 2006.

Helaas is de bowlingbaan verloren gegaan tijdens de verbouwing van 2010. Das jammer want we hebben ons daar geregeld bijna net zo goed vermaakt als in de kelder...

Door de jaren heen konden we steeds meer schutters verwelkomen en het leden aantal schomelt al jaren tussen de 45 een 55 leden, een prima getal om het gezellig te houden.

Als schietverenigingen delen we de sporthal met andere sportclubs en dus ook de bijbehorende kantine.  Dat heeft voordelen want we hoeven dus geen apart rooster voor bardiensten bij te houden.

 

 

Net als in de begin jaren proberen we zoveel mogelijk jonge schutters te trekken. De gemiddelde leeftijd binnen de sportschutters ligt behoorlijk hoog en het kost best moeite om jongeren te trekken. De foto rechts laat goed zien hoe het er in de beginjaren aan toe ging. Onder toeziend oog van de baancommandant of voogd kan het kroost zich uitleven op de schietbaan met een luchtdrukgeweer.

Vandaag de dag hebben we nog steeds een aardige groep jonge schutters onder de 12 jaar welke begeleid worden door KNSA gecertificeerde instructeurs. Als vereniging proberen we op die manier 'nieuw bloed' aan te trekken en te behouden zodat we ook in de toekomst een leuke en gezellige schuttersgroep kunnen blijven faciliteren.