2004 - 2010 De Harskamp jaren

Veel van onze leden hebben veel plezier beleefd op het Infanterie Schietkamp te Harskamp (ISK)

 

De Harskamp is een begrip voor zowel militairen als burgerschutters. Het is een van de grootste schietcomplexen in Nederland met een oppervlakte van meer dan 8 kilometer!

Harskamp is een klein dorp aan de rand van de Veluwe en is vooral bekend vanwege toerisme en de defensieschietbanen. De schietbanen zijn onderverdeeld in verschillende secties en de meest bekend is wel de baan 'India' waar de burgerschutters op gezette tijden terecht konden met hun grootkaliber geweren.

De banen waren destijds voor een prikkie te betreden (ongeveer 25 euro per jaar!!) en daarvoor kon men meestal 12 tot 16 keer per jaar van deze prachtige banen gebruik maken.

Vooral de mooie maanden april / mei / juni en september / oktober waren geweldig om buiten te schieten zoals de onderstaande plaatjes goed laten zien. Jammer genoeg zijn de banen vandaag de dag niet meer te gebruiken door burgers door gemuggenzift van defensie en de overheid.

Het ziet er niet naar uit dat de banen ooit weer opengaan voor burgers dus we zullen het voorlopig moeten doen met de herinneringen en de plaatjes die we nog hebben...

 

 

ISK kent meerdere schietbanen die in feite een halve cirkel vormen. Alle schietpunten zijn naar binnen toe gericht en alle munitie valt dus in het midden van het schietterrein. Dit is een aardig concept wanneer de ruimte beperkt is wat in Nederland nogal eens het geval is. Met een dergelijke opzet zijn er beperkingen m.b.t. de munitie die je kan verschieten.

Militairen kunnen bijvoorbeeld met de .50 BMG alleen van zogenaamde 'korte baan munitie' gebruikmaken. Burgers die op baan Lima schieten mogen alleen met nitro kalibers schieten niet groter dan 8mm. 

Zwartkruitschutters daarentegen kennen met hun grote proppen geen beperkingen. De zwartkruitwapens hebben over het algemeen een groter kaliber dan de moderne geweren maar de snelheid van de loden projectielen ligt veel lager dan bij hun moderne tegenhangers.

Op de foto rechts uit mei 2006 wordt er met een Mauser 8mm zwartkruit geweer op 100 meter geschoten. Het voordeel van een buitenbaan wordt gelijk duidelijk aangezien de dampen niet op de baan blijven hangen en je doel tenminste goed kan blijven zien.

Zwartkruitgeweren produceren naast heel veel rook een aparte geur die veel aan ammoniak doet  denken. Op een binnenbaan merk je dat gelijk, in de buitenlucht blijft het na 20 schoten nog helder.

Op de buitenbanen is het prachtig schieten met dit soort wapens en pas dan realiseer je hoe langzaam die kogels eigenlijk gaan. Op 500 meter heb je het geweer alweer geladen en pas dan slaat het projectiel in... echt fascinerend!

 

 

De meeste schutters die op de Harskamp te vinden waren schoten met moderne kogelgeweren. Door de lengte van de baan kon met tot bijna een kilometer schieten, mits het geweer en de schutter dit aankonden natuurlijk.

1000 meter is wat ver maar met de iconische M14 in .308 winchester (7,62 mm) kon je tot 300 meter heel goed uit de voeten. De foto uit 2007 is wat misleidend want het lijkt een prachtige dag te zijn. De foto is echter genomen in de korte tijd dat we het even droog hielden tijdens een kletsnatte meimiddag.

De M14 is de opvolger van de beroemde M1 Garand in .30-06 Springfield die tijdens de Tweede Wereld oorlog en in Korea diende. Ook de Nederlandse strijdkrachten hadden de Garand in de jaren '50 en '60 in de bewapening.

De afgebeelde M14 is door Winchester gemaakt en stamt uit 1967. De M14 heeft korte tijd in Vietnam gediend voordat deze werd vervangen door de roemruchte M16 A1 in .223 Remmington (5,56 mm). Veel van de M14's werden aan Amerikaanse burgers verkocht die er vervolgens wedstrijden mee gingen schieten.

Het semi automatische geweer was in zijn soort een van de meest accurate wapens die er destijds voorhanden waren en was daardoor zeer populair bij civiele schutters. Springfield Armory ging echte matchgeweren bouwen op basis van de M14 en deze zijn beter bekend als de M1A1 geweren.

Dit exemplaar heeft waarschijnlijk meer dan 20000 schoten gedaan en de loop is letterlijk versleten door de eigenaar en de andere schutters die er met veel plezier mee hebben geschoten op de Harskamp.

 

 

Naast de semi's wonnen de precisiegeweren in het begin van het nieuwe millennium steeds meer aan populariteit. Moderne fabricagemethoden stelden fabrikanten in staat steeds accurater geweren te bouwen die door sportschutter ingezet worden op wedstrijden. Uitgerust met kijkers die vaak nog duurder waren dan de buks zelf ontstonden er nieuwe precisie geweer disciplines die tegenwoordig onder de PG100 discipline vallen.

Op de Harskamp kon men verder schieten dan op de gebruikelijke 100 meter binnenbanen. Een geweer welke daar goed tot zijn recht komt is de afgebeelde Savage FP-10 in kaliber .308 Winchester.

Dit exemplaar uit 2002 (niet de schutter) is uitgerust met een Chote kolf welke makkelijk is aan te passen aan de wensen van de schutter. Op de buks staat een 32 maal vergrotende kijker waarmee je het doel uitstekend kan waarnemen. ´Je kan niet beter schieten dan dat je ziet´ dus een goede kijker is echt een must voor dit werk.

De Savage is door de gebruikte productietechniek verrassend accuraat en nog zeer betaalbaar ook. Geen wonder dat deze Nederlandse schutter met een grote smile achter deze mooi buks ligt op baan India.

Naast de kolf en goede matchloop is de Savage uitgerust met een zogenaamde ´Accu Trigger´. Dit is eigenlijk een trekker binnen een trekker en dit systeem werkt echt verbluffend mooi. Voor een geweer welke zo uit de fabriek komt is dit echt een van de beste trekkers die je kan tegenkomen.

Geweren zoals deze kunnen ingezet worden tot ongeveer 800 meter en met handgemaakte munitie moet het geweer in staat zijn op om 800 meter alle schoten binnen de 15cm te houden, nu de schutter nog....

 

Nu we toch historisch bezig zijn, laten we vooral de veteranengeweren niet vergeten! Een grote schare schutters schoot en schiet nog steeds met veteranengeweren. Het arsenaal bestaat voornamelijk uit Lee Enfields (UK), Springfields 1903 en M1 Garands (VS), Mosin Nagants uit Rusland en natuurlijk de welbekende Mauser uit Duitsland.

De foto uit mei 2006 beeld een schutter af met een omgebouwde Mauser K98 karabijn uit 1936. Geweren van voor de oorlog zijn van goede kwaliteit en dit exemplaar verschoot het wat courantere .308 Winchester kaliber. Het originele kaliber was de 8 X 57 Mauser maar die patronen moet de moderne schutter toch echt zelf gaan maken om alles betaalbaar te houden.

Waarom is deze dan omgebouwd? Na de Tweede wereld Oorlog waren er enorme hoeveelheden buitgemaakte vuurwapens uit het Derde Rijk (ex Nazi Duitsland) voorhanden.

In de aanloop naar de stichting van de staat Israël in 1948 zaten de kolonisten dringend verlegen om wapens om de nieuw te stichten staat te verdedigen. Aangezien vele westerse landen al over gestapt waren naar het nieuwe .308 kaliber en er een tekort ontstond aan moderne wapens werden de buitgemaakte Mauser geweren massaal omgekat naar de westerse maatstaven.

Het kan dus raar lopen maar uiteindelijk heeft de toenmalige vijand een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de oprichting van de staat Israël, gebrek aan pragmatisme kan je de kolonisten in ieder geval niet verwijten!

Hoe het geweer uiteindelijk weer op Nederlandse bodem is geraakt weten we helaas niet. Jammer genoeg kan het ding niet praten want dat zou best eens interessante verhalen kunnen opleveren...

 

Al met al koesteren we bij SVJC goede herinneringen aan de Harskamp. Je kon met echte mannengeweren schieten, er was altijd leuk volk in de buurt en vooral de Kadiwagen wordt nog steeds zeer gemist...  we hopen dan ook van harte dat deze prachtige banen ooit weer opengesteld worden voor de Nederlandse sportschutter want er is niets mooier dan schieten op zo'n schitterende buitenbaan.